Van İl Koordinatörlüğü

BASIN BİLDİRİSİ TARIM VE KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLEME KURUMU VAN İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ IPARD II PROGRAMI LANSMAN TOPLANTISI


 Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla 1085/2006 sayılı Konsey Tüzüğü çerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturulmuştur. IPA desteği beş bileşeni içermekte olup, Türkiye IPA tüzüğünün EK 1’inde yer alan aday ülke statüsünde bütün bileşenlerden yararlanabilmektedir. IPA’nın beşinci bileşeni Kırsal Kalkınma (IPA Rural Development- IPARD) Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal Kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemektedir.
IPARD I programının tamamlanması nedeniyle başlayacak olan IPARD II programına ilişkin olarak düzenlenecek Lansman toplantısına ilişkin bilgiler aşağıda sunulmuştur.
Düzenleyen Kurum                            : Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu                                                                      Van İl Koordinatörlüğü
Toplantı Konusu                     : IPARD II Lansman
Toplantı Yeri                          : Elit World Van Hotel
Toplantı Tarihi                        : 05.01.2015 Salı 11:00-13:00
Planlanan Katılımcı Sayısı      : 350 Kişi
 
IPARD I Programı Van İli Proje verileri
Sözleşmeye Bağlanan Proje Sayısı      : 138
Toplam Yatırım Tutarı                        : 71.416. 501,90 TL
Toplam Hibe Tutarı                            : 22.901.958,28 TL
Ödeme Yapılan Tutar                         : 38.234.915,35 TL
Toplam İstihdam Sağlanan Kişi Sayısı            : 301
 
 
 
IPARD II Programı
 
Hâlihazırda uygulamasına devam edilen IPARD-I Programının devamı niteliğindeki, 2014-2020 dönemini kapsayan IPARD-II Programı, 27 Ocak 2015 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından resmen onaylanmıştır.
Mevcut Programda olduğu gibi, “2014-2020 dönemi IPARD Programı” kapsamında da, gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyette bulunan üreticiler veya bu sektörlerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ile kırsal alanda belirli yerel ürünlerin üretimi, kırsal turizm, kültür balıkçılığı gibi çeşitli alanlarda yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımızın yatırımları için değişen oranlarda hibe desteği verilecektir. Yeni dönem programı ile kırsal alanlarda yerel eylem girişimleri ve çevre dostu tedbirler de desteklenecektir.
IPARD-II Programı dâhilinde 801 milyon avro AB katkısı ile 244 milyon avro Türkiye Cumhuriyeti katkısı olmak üzere 1 milyar 45 milyon avro (3 Milyar TL) hibe kullandırılacaktır.
Besicilik destekleri kapsamında, manda sütü üretimi, mevcut işletmelerde yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği destek kapsamına alınmıştır. %50-%65 olan yardım oranı en az %60, en fazla %70 olarak değişmiştir. Besicilik ve işleme ve pazarlama sektörlerinde atık yönetimi yatırımı yapan başvuru sahiplerine yardım oranı %10 artacaktır.
Kırsal ekonomik faaliyetlerin desteklenmesi kapsamında, yenilenebilir enerji ve makine parkları destek kapsamına alınmıştır. IPARD-II Programında desteklenen ürünlere mantar eklenmiştir. %50 olan destek oranı IPARD-II’de %65 olarak değiştirilmiştir.
 
IPARD II’nin Yeni Sektörleri
Tarım Çevre, İklim, Organik Tarım kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı gerçek ve tüzel kişiler desteklenecektir. Başvuru sahibi, iyi tarım ve çevre uygulamalarını, arazisinde toprak yönetimi yolu ile 5 yıl süre ile uygulayacağını taahhüt etmelidir.
Erozyon yönetimi söz konusu olduğunda Beypazarı/Ankara’da yer alan araziler, su korunması kapsamında Şereflikoçhisar/Ankara’da yer alan araziler, biyoçeşitlilik kapsamında ise Polatlı/Ankara’da yer alan araziler, organik tarım kapsamında ise seçilecek pilot bölgeler ileride belirlenecektir. Hektar başına yapılacak ödemeler uygulama döneminde belirlenecektir.
Danışmanlık hizmetleri ve çiftlik kayıtlarının hazırlanması ve işçilik giderleri uygun harcamalar kapsamındadır.
LEADER kapsamında, faydalanıcılar Yerel Eylem Gruplarıdır (YEG). Seçilen YEG’lere yetenek kazandırma, harekete geçirme, YEG’lere ait faaliyet giderleri ve faaliyetler kapsamındaki küçük projelerin uygulanması, işbirliği projelerinin uygulanması destek kapsamındadır.
Kırsal Altyapı Hizmetleri kapsamında, köy idareleri, kırsal alanlarda yer alan il, ilçe belediyeleri ve yatırım alanı kırsal alanda olmak kaydıyla tüm belediyeler, 5355 sayılı kanun kapsamında kurulan mahalli idari birlikleri ve 4562 sayılı kanunun 26/A maddesine göre kurulmuş olan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri faydalanıcı olabilirler. Kırsal Altyapı Hizmetleri kapsamında en fazla 1 MW kapasitesine sahip yenilenebilir enerji yatırımları uygundur. En fazla uygun harcama tutarı 1,2 milyon Avro olarak belirlenmiştir. TKDK, IPARD Desteğinin 2014-2020 yıllarını içeren 2. Uygulama Döneminde kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için yeni sektörler ve daha yüksek hibe oranlarıyla desteklemelerine devam etmektedir. Yeni dönemde kadın yatırımcılara sıralamada öncelik tanınmakta, genç yatırımcılara daha yüksek oranda hibe sağlanmakta ve destek oranları %50 ile %70 arasında değişmektedir.
 
 
 
 
Yatırım Başlıkları:
Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar
Tarım ve Balıkçılık Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması ile ilgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar
Çiftlik faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Sektörleri ile

 

 

  • Bitkisel Üretimin Çeşitlendirilmesi

  • Arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi 

  • Zanaatkârlık ve Katma Değerli Ürün İşletmeleri

  • Kırsal Turizm 

  • Su Ürünleri Yetiştiriciliği

  • Makine Parkları

  • Yenilenebilir Enerji

Kırsal Altyapı Hizmetlerine fiziki yatırımlardır.
 
 

 

    Cimer